Detta är ett första inlägg av tre som handlar om de digitala verktygen och trenderna inom träningsvärlden. I dag ska jag skriva lite om träna med hjälp av digitala hjälpmedel.

I samband med COVID-19 så har digitaliseringen inom träningsvärlden exploderat. Aldrig har det varit så enkelt att få till ett träningspass var du än är.

Daily workout och träningsspecifika appar
Det finns hur många appar som erbjuder daglig träning och många av dem erbjöd gratis medlemskap under karantänen. Jag testade några av dem och även om jag inte fastnade för någon av dem så fyller de helt klart ett syfte. De gör träningen tillgänglig även om man inte kommer utanför huset. När det käller träningsspecifika appar så har det främst funnits inom löpning, yoga och styrketräning tidigare, det senaste året har även andra idrotter anammat trenden och nu finns även tex avancerade appar som analyserar våra svängar nerför backarna i Frankrike, daily cross-fit m.m 

Det som är en tydlig trend är att allt fler appar strävar mot att kunna ge dig anpassad träning genom att koppla olika former av sensorer, utrustning mm till appen. Jag tror att vi det kommande året kommer att se ännu fler av dessa lösningar som också ställer allt högre krav på de som säljer tex smartwatches. Vi kommer inte att tolerera att vi måste köpa alla produkter framöver från Apple bara för att vi har en Apple Watch. Vi vill ha möjlighet att välja själva och jag tror att de som knäcker den nöten kommer att vinna. Jag blir personligen irriterad över att min våg inte kan prata med min träningsklocka. Må hända att det är ett ilandsproblem men jag tror det kommer att få en effekt på hur vi väljer att prioritera våra inköp framöver.

Digitala träningskort
Varför köpa ett träningskort per anläggning som man tränar på när man kan köpa ett medlemskap som ger till tillgång till över 350 st. Det ökar vår mobilitet och du har alltid träningskortet med dig och kan varje dag träna på olika ställen och anpassa det efter var du befinner dig och när du kan träna. I dag finns två stora (vad jag känner till) appar inom detta område Swiftr och BRUCE.

Nästa steg inom detta område tror jag är att även de erbjuder digital träning. Tex coachade pass som du kan vara med på via distans osv. Just nu är de mer fokuserade på träningsstudios och gym, men jag ser egentligen inget hinder i att de även erbjuder digitala träningsstudios. Det ska bli spännande att följa.

Digitala träningscommunities
Jag har valt att samla några digitala träningstjänster inom en kategori som jag valt att kalla träningscommunities. Det är plattformar som erbjuder sina medlemmar att träna tillsammans (och även tävla). Personer från hela världen kan koppla upp sig och vara med. Ett exempel är  Zwift som blivit enormt populärt under COVID-19. Här tror jag vi kommer att se fler och fler sporter göra detsamma. Just nu är det störst inom cykel och löpning.

Digitala träningsdagböcker
Digitala träningsdagböcker dök upp redan för 15 år sedan, Funbeat var väldigt tidigt ute. Idag är träningsdagböckerna mycket mer avancerade. De kan analysera dina träningsresultat och prognostisera din utveckling. Du kan skapa dina egna träningspass samt planera dina löprundor mm. Du kan även ha en personlig coach som utformar och följer upp dina pass. En sådan mycket kompetent plattform är tex TrainingPeaks.

Jag har funderat en hel del på vad mer de kan göra och jag tror att de kommer gå allt mer mot det medicinska och att vi kommer att se blodtrycksmätare, laktattest m.m. Om det är en bra utveckling då det är svårt att standardisera tester mm själv…det lär vi får se.

Individuell coaching 
Träningsdagböckerna är ett sätt att erbjuda individuell coaching men det finns fler möjligheter genom att man kan filma tex löpsteg och analysera dem i Coach’s Eye, räkna ut en adepts målwatt med hjälp av Bestbikesplit osv.

Coaching i grupp
Fler och fler träningsanläggningar erbjuder ni gruppträning digitalt. SATS var tidigt ute, men nu kan du vara med på en rad olika träningspass bara genom att logga in på tex en zoomlänk. Här om dagen var jag med på mitt första digitala löppass med Urban Tribes. Det fungerade hur bra som helst och jag fick till ett riktigt bra löppass tillsammans med en av våra kunder. Detta tror jag är något som kommer att utvecklas mer och mer och där man även kommer att kunna koppa upp sina olika smartwatches mm för att få individuell feedback och där man kommer kunna följa varandras utveckling.

Det är några av de spaningar som jag har gjort den senaste tiden. Vad tror du? Håller du med? Jag tror inte detta kommer ersätta utan mer komplettera och förhoppningsvis kommer fler personer som tidigare inte haft tid och möjlighet att träna börja röra på sig.

Tags

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *