Arbetstid. Jag misstänker att många med mig som arbetat hemma under en längre tid har funderat över begreppet arbetstid och hur värderingen av tid kommer och håller på att förändras. Jag tror förändringen har pågått under en längre tid men att det i samband med Corona blivit ännu tydligare att de olika tiderna flyter ihop. Familjetid, kvalitetstid, arbetstid, träningstid m.m. Vi går inte längre till jobbet och jobbar 8-17 med lunchrast 12-13.

Personligen trivs jag bäst med variation. Där jag har möjlighet att styra min dag och blanda olika tider. Dvs börja dagen med lite familjetid och säkerställa att sonen kommer till skolan i lugn och ro och får med sig det han behöver under dagen, att hunden får sin promenad, att tvättmaskinen fylls på osv. När det är klart arbetar jag som bäst med kreativa arbetsuppgifter. Efter ett par timmar tar jag gärna en paus och tränar och äter lunch innan jag sätter mig igen. Då passar det ofta bättre med administration. Saker som bara behöver göras som mail, ekonomi osv. Ofta kommer sonen hem mitt i och då vill jag gärna kolla hur dagen varit och hinna ta en kopp kaffe med honom innan jag sätter mig en stund igen. Tiden på eftermiddagen är perfekt för möten. Jag är ofta klar runt femtiden och tränar då ett andra pass innan middag och lite familjetid. Senare på kvällen sätter jag mig igen ett par timmar med lite mer kreativt arbete och planering inför morgondagen.

Beskrivningen ovan är önskedag. Långt ifrån alla dagar ser ut så då man måste anpassa sig till sin omgivning, men jag kan inte låta bli att tänka att vi skulle må bättre om vi kunde styra tiden lite mer själva och inte leva kvar i vårt “8-17-tänk”. Jag tror även att COVID-19 har fått oss att se möjligheterna och värdera vår tid annorlunda. Förhoppningsvis kommer detta innebära att vi ställer högre krav på våra arbetsgivare och våra kollegor på att kunna skapa bättre förutsättningar för oss själva i vår vardag.

Jag är tex inte övertygad om att åtta är det bästa tiden att börja dagen på, många arbetsplatser har flex mellan sju till nio men även det skulle jag vilja ifrågasätta. Kombinationen av att skola och förskola börjar samtidigt som man förväntas påbörja arbetsdagen skapar en massa stress. Den tiden på dagen när vi bör vara så pigga som möjligt och borde ha bäst möjlighet att vara kreativa förstörs av transport till jobbet, lämning i skolan, telefonmöten på språng därför att pendeln är försenad osv. Jag har ingen generell lösning, men för mig fungerar det bättre att sätta mig hemma direkt efter att min son gått till skolan och sen tex springa till jobbet och äta lunch där.

En till fundering som jag har haft under många år är varför vi inte anpassar våra arbetstider efter solens timmar. Varför sitter vi inne och arbetar när det är som ljusast under vinterhalvåret? Hur kan vi acceptera att vi 50% av tiden inte får tillräckligt med solljus? Vad är det egentligen som hindrar oss från vända mer på arbetsdagen när vi faktiskt befinner oss i en klimatzon som förändras väldigt mycket med olika årstider. Hur förväntas barn vara pigga och lära sig lika mycket när det är bäcksvart ute?

Hur förändras våra värderingar kring tid av pandemin? Hur kommer det i sin tid förändra hur vi styr och agerar i våra olika verksamheter samt hur kommer vår lagstiftning behöva anpassas. Idag finns tex bara en arbetstidslag som fungerar för vissa typer av arbetsuppgifter. Om man tex har en ledande befattning så styrs man mer efter sitt ansvar. Man har ofta en större möjlighet att styra sin arbetstid än andra arbetsgrupper, men mängden timmar blir ofta många fler än det som står i kontraktet.

Det vore intressant att höra vad ni tänker om detta. Skriv gärna i kommentaren nedan antingen på bloggen, på LinkedIn eller på Facebook.

Tags

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *