Jag har de senaste dagarna funderat en hel del över hur man får energi och inspiration och jag berörde det delvis i ett inlägg häromdagen Dag #1 – Motivation och att bli sedd och bekräftad. Detta inlägg handlar i stället om de som tar din energi och “to be your own wind keeper”.

Kunde inte låta bli att dela ovan :-). Nu menar jag givetvis inte att alla män är energitjuvar utan energitjuvar finns överallt. Dessutom så börjar det faktiskt med dig. För vad du än anser så är det faktiskt så att…

Du lär andra människor hur de kan behandla dig

Vad jag menar är att när människor lär känna dig så lär de sig samtidigt hur de kan behandla dig.

Generellt kan man säga att det beteende du tolererar från andra kommer att betraktas som acceptabelt i framtiden. Det är därför en energitjuvs dåliga behandling av dig delvis är ditt eget fel. Du har inte lärt hen hur man ska behandla dig helt enkelt. I samma ögonblick som du inte säger emot så har du även accepterat att det är ok att behandla dig på ett visst sätt. Jag vet att det är enklare att bara ignorera och att det då inte blir några konflikter men det kommer säga till din energitjuv att det är acceptabelt och att hen kan fortsätta på samma sätt.

Tyvärr så fungerar inte metoden att ignorera i längden utan det kommer alltid finnas där i bakgrunden och sakta sakta minska din energi. Innan du tänker att jag är en jäkla besserwisser så kan jag berätta att jag är tidvis är jättedålig på detta själv och jag hamnar i en negativ spiral där jag undviker och inte orkar ta tag i problemet. Ibland hamnar vi i fel fil och då kan nedan vara bra att tänka på.

Börja med att lära sig identifiera dina energitjuvar genom att ställa dig följande frågor:

  1. Känner du dig ofta utnyttjad av folk? Lastar någon på dig för mycket jobb (din man/fru kanske aldrig städar hemma eller din kollega kanske är lat och låter dig ta hand om hans jobb) Är det någon som systematiskt tar cred för det arbete som du utför? Eller som inte bidrar själv utan bara kritiserar det du gör?
  2. Är det någon som försöker förminska dig? Ett larvigt smeknamn som du aldrig bett om eller som kallar dig för lögnare för att göra det du säger mindre trovärdigt eller kommer med anklagelser som att du bara gör saker för egen vinnings skull?
  3. Hamnar du i orättvisa konflikter? Någon släpper ut sin ilska på dig fast det inte är ditt fel.
  4. Kommer hen alltid för sent när ni ska träffas? Eller avbokar mötet för att sen boka om på en tid du inte kan och sen säga att du är otillgänglig?
  5. Kränker hen din integritet? Kollar din partner dina sms eller lägger sig din medarbetare i saker han inte har med att göra eller går bakom din rygg?

Risken är stor att du har lärt de här energitjuvarna att det är ok att behandla dig på det sättet. Du har gjort det genom orden du använder, handlingarna och till och med med din tystnad. Om du väljer att stanna kvar i ett samtal med någon som är taskig mot dig, svär eller kallar dig för saker så har du lärt dem att det är ok att bete sig så mot dig. Om du tjatar på din partner eller dina barn att de ska plocka upp kläderna efter sig och du ändå gör det åt dem så lär du dem att strunta i vad du vill. Om du lever tillsammans med någon eller jobbar med någon som alltid tar äran av ert gemensamma jobb och du inte säger ifrån, så lär du honom/henne att du inte behöver bli behandlad bättre än så. Hur ska då de förstå att det inte är ok att bete sig så mot dig?

Det är lite jobbigt att erkänna det men det är sant att hur andra människor behandlar dig ofta är en direkt reflektion av hur mycket de känner att du respekterar dig själv. Återigen, jag gör detta om och om igen och har funderat en hel del på hur jag själv kan komma ur det och vad jag skulle kunna göra och nedan är det som jag kommit fram till:

  1. Sätt från och med idag din egen standard för vad du vill ha ut av dina relationer med andra människor och håll dig artigt och trevligt till den standarden.
  2. När någon kliver över gränsen, berätta det på ett trevligt och artigt sätt. Säg vad du förväntar dig av er relation. Ibland kan du behöva kompromissa men glöm då inte bort att din standard är din och gör inte deras till din.
  3. Om en person upprepade gånger ignorerar din standard så behöver du avsluta relationen. Det handlar om att respektera dig själv helt enkelt. Jag gjorde detta precis för jag insåg att hen aldrig skulle acceptera min standard. Jag gav det många timmar, veckor och till ch med år men till slut valde jag att avsluta relationen för det inte var värt det. Ibland stöter man på människor som fastnat så hårt i ett beteende att man inte når fram. För det är faktiskt inte värt att gå runt att må dåligt och inte känna att man kan vara sitt bästa jag för att någon fått för sig att stjäla din energi.

Jag tror detta är viktiga principer för att vara lycklig och må bra. Vi föds trots allt lyckliga och med lite enkla medel kan vi förändra och styra våra liv. Respektera dig själv och sätt dina egna standards och låt ingen berätta för dig att dina är fel.

Category
Tags

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *