80 dagarPersonlig effektivitet

Dag #25 Smidig lösning för byxor

Jag har lite väl många byxor. Det har bara blivit så. Dels så tycker jag om kläder och dels så byter jag inte så mycket stil och använder de jag har tills dess att de faller i bitar. Med tiden så har det blivit ganska knöligt att hänga dem och de tar för mycket plats. Jag har testat alla möjliga metoder som en galge per byxa, flera byxor per galge, speciella galgar utformade för att ha flera par på osv. Det har dock aldrig blivit bra. Dels så får jag ingen bra överblick och dels så blir det rörigt snabbt. Som en del i att få till ett effektivare hem så har jag därför tänkt ut en annan lösning.

För någon vecka sedan valde jag därför att plocka ut alla byxor ur garderoben, rensa ut de par som blivit allt för slitna och sen kategorisera dem. Enligt KonMari ska man sen inte hänga byxor utan hon rekommenderar att man viker dem enligt hennes egen metod.

Först viker man byxorna nästan på mitten, lämna liten bit längst upp.

Efter det viker man på tre delar.

Varje plagg ska sen kunna stå för sig själv.

I videon nedan viker Mari Kondo de vanligaste plaggen enligt sin metod.


Det går riktigt snabbt att vika efter ett tag och nu gör jag det direkt när plagget är torrt och sorterar redan i tvättstugan.

När kategorisering och alla byxor var vikta så tog jag bort de två stängerna där jag haft byxorna hängande tidigare och satte upp korgar i stället. Resultat blev att de fick plats på halva ytan mot tidigare och jag nu mycket enklare hittar det jag letar efter. Alla har nog sin egen kategorisering. Jag landade i wide, slim, casual, business och jeans.

Jag är verkligen supernöjd med resultet. Det tog inte mer än några timmar och sparar mig en massa tid, plats och framförallt irritation över att jag inte hittar de byxor jag letar efter osv (och pengar då jag inte går och köper ett nytt par då jag helt glömt bort att jag faktiskt hade (= lyxproblem)).

Inspirationen till ovan fick jag efter att jag gjorde om Rebuz garderob och såg hur mycket enklare han hittade sina kläder. Han hade sina byxor vikta i en hög i en korg som ovan vilket gjorde att han inte använde de byxorna längst ner. Nu ser han alla och har börjat matcha och utnyttja alla sina kläder på att helt annat sätt. Hans tålamod för att leta är inte så stort :-).

Jag har fått enormt gensvar på de tidigare inläggen om personlig effektivt och smarta lösningar hemma vilket gör mig jätteglad. Jag hoppas att även detta inlägg kan ge er lite inspiration.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *