80 dagarPersonlig effektivitet

Dag #23 – Bra lösningar för skafferiet

I ett tidigare inlägg (Dag #22 – Effektivt hem) skrev jag om hur jag håller på att gå igenom huset med syfte att effektivisera och förenkla. I detta inlägg tänker jag dela med mig av lite lösningar som jag kommit på kring skafferi som jag är riktigt nöjd med.

Jag vet inte hur många gånger jag fått slänga matvaror som hamnat bakom andra i skåpen eller att jag helt missat att jag har något hemma och går och köper det igen. Dessutom är det helt omöjligt att ha saker på den översta hyllan om man inte är längre än genomsnittet. Jag satt därför och funderade på hur jag skulle kunna förenkla samt även se till att jag utnyttjade ytan bättre.

Lösningen som jag kom fram till var att jag skulle kunna ha allt i lådor i stället. Efter att jag mätt utrymmet så hittade jag bra lådor på Ikea. De heter Variera och finns i en massa olika storlekar.

Nästa steg var att rensa ut och kategorisera matvarorna. I mitt fall blev det mys, snacks, pasta, riskakor, ris & gryn och mjöl & mix. Det som är riktigt bra med denna lösningar är att jag kan se allt jag har inom en viss kategori samt att inget kan hamna bakom. Finns det inte i lådan så har jag helt enkelt det inte hemma. Det är dessutom superenkelt för Rebuz. När han kommer hem från skolan och vill ta en riskaka eller koka pasta så vet han exakt var han ska leta. En annan fördel är det är mycket enklare att hålla rent. Jag lyfter bara ut lådorna och torkar ur skåpen.

Jag har gjort likadant bland kryddor, strössel, kosttillskott och mediciner. Där blev det också sex lådor. Två till kryddor, en till olika typer av salt, en till strössel (och risvinäger och soja), en till grillkryddor och marinad och en till varje dag. I den sista lådan samlar vi alla mediciner och kosttillskott som vi tar varje dag. Speciellt den sista lådan är superpraktisk. Jag bara lyfter ut den på frukostbordet och då vet jag att allt kommer med.

Varje låda är givetvis uppmärkt med vad som ska vara i. Det är annars lätt att glömma bort och börja blanda igen, speciellt när man är fler som bor ihop. Efter ett tag tenderar man annars att hitta på egna lösningar och sen står man där med flera olika system.

Jag är inte helt nöjd med alla områden i köket än utan jag behöver klura en del kring kastruller, glas osv. Några riktiga skräckområden är kylskåpet och frysboxen för det verkar helt omöjligt att komma på något riktigt bra men det ska jag nörda ner mig de kommande veckorna. Framförallt frysboxen behöver jag få till en lösning kring innan all frukt i trädgården är redo att skördas. Jag tar gärna emot tips. Tanken med frysboxen är just nu att ha stapelbara lådor med andra lådor i för infrysning mm. Vi får se var det landar.

2 thoughts on “Dag #23 – Bra lösningar för skafferiet

  1. Vilka bra inlägg! Jobbar också på att förenkla livet och göra hemmet mer effektivt, och kommer definitivt att kika på det där med lådor i skafferiet. Tack 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *