80 dagarFamiljenPersonlig effektivitet

Dag #22 – Effektivt hem

Detta är första inlägget i en serie kring hur man kan effektivisera sitt liv och jag har valt att i detta inlägg fokusera på hemmet. 

Jag har alltid haft en inre strävan att göra saker så effektivt som möjligt, allt från att göra matlådor till kalenderplanering. I samband med min cancerdiagnos så blev det ännu viktigare att sortera bort och förenkla för att orka med vardagen. Jag har därför i omgångar förbättrat och förenklat olika delar i huset och tagit min inspiration från LEAN och KonMari. Detta är något som jag även märkt underlättar enormt för min son som har ADHD och har skapat en mycket mer harmonisk hemmamiljö och mindre stress och konflikter. I detta inlägg kommer jag bara introducera mina tankar och det ramverk som jag själv byggt upp för att sen i kommande inlägg berätta lite kring hur jag gjort inom olika delar av huset. 

I samband med att vi införde Hållbar Drift på Apoteket. Det är ett koncept som utarbetats av min kollega Kristoffer Ekelund och har till syfte att förenkla för personalen ute i Apotekets butiker. Det baserar dig på LEAN och jag var med under hösten i butiken i Farsta när de införde förändringarna. Nedan ser ni en bild på ett av lagerutrymmena före och efter. Det vi gjorde var att ta ut allt, sortera i kategorier, märka upp var allt skulle vara. Dvs allt ska ha sin plats så att man enklare hittar varorna och inte behöver lägga tid på att leta samt att man enklare ser vad som finns hemma. Då utrymmet även är kapprum för de anställda då flyttade vi hängarna och märkte upp skåpen så att de tog mindre plats. 

Dessa tankar har jag tagit med mig hem och betat av rum för rum och märkt upp var allt ska vara. Dvs allt ska ha sin plats. Detta underlättar framför allt för min son som enkelt kan hitta saker själv samt att har han väl hittat saken han letade efter en gång så är det så mycket enklare den andra gången osv. Dymon har verkligen gått varm här hemma och det kan väl te sig extremt ibland men jäklar vad skönt det är.

Min andra inspirationskälla är Konmari-metoden som går ut på att man går igenom allt man äger, i en viss ordning och en gång för alla. Inte ett rum i taget, utan man samlar ihop allt av samma sort – böcker, kläder, papper – och går igenom dem innan man går vidare till nästa kategori. Jag har tittat på en massa youtubeklipp, läst boken “The Life-Changing Magic of Tidying” av Marie Kondo samt sett en hel del av avsnitten kring metoden på Netflix.

Egentligen börjar Konmari med en målbild. Vad vill jag göra? Hur vill jag leva mitt liv, och vad vill jag lägga tid på? För mig var det att vi som familj gillade att vara ute i naturen, träna, resa och att umgås. Vi ville ha ett enklare hem och en massa saker som står framme och tar plats tar både energi och gör det svårare att hålla ordning.

Det som jag främst tagit med mig från KonMari är kategoriseringen och vikningen av kläder.

Kategorieringen och ordningen som Marie Kondo rekommenderar är;
1. Kläder
2. Böcker
3. Papper
4. Komono / diverse
5. Sentimentalt (t ex fotografier och brev)

Vikningen går ut på att man viker allt i rektangulär form och och att de sen ska kunna stå för sig själva. Se youtubeklipp för beskrivning.

Jag har gått igenom alla kläder och komono hittills, mest för att det var där det var mest utmaningar. I kombination med uppmärkningen ovan så har det inneburit mycket lugnare skolmorgnar hemma hos oss. Genom att alla kläder är vikta så att du ser dem uppifrån så kan han enkelt hitta byxor och t-shirts utan att behöva leta igenom hela högen. Det kan låta som en bagatell men jag tror alla med barn med ADHD inser vilken skillnad detta gör i rutiner och uppstart av dagen. Kläderna viker vi tillsammans framför TV:n och det är riktigt mysigt.

Så hur kombinerar jag detta? Jo, jag ser till att sortera allt enligt KonMar och sen märker jag upp vad som ska ligga var så att det hamnar på samma plats igen. Det är givetvis ett jättejobb, men det räcker med att jag gör ett område en gång så i längden sparar det en massa tid. Som ett exempel så ser ni en bild längst upp i inlägget på scarfs som ligger vikta enligt Konmari i en låda uppmärkt.

Jag kommer skriva några mer detaljerade inlägg framöver där jag ger lite tips och råd kring olika sektioner i huset och som vanligt. Har ni tips och råd så dela jättegärna med er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *