80 dagarTävlingar

Dag #20 – Tävlingar i den digitala världen

Detta det andra inlägget av tre som handlar om de digitala verktygen och trenderna inom träningsvärlden. I dag ska jag skriva lite om tävla med hjälp av digitala hjälpmedel.

I samband med COVID-19 så har det skett en kraftig ökning av tillgången på virtuella tävlingar vilket jag tycker är enormt intressant. Arrangörerna har sett olika möjligheter till att genomföra sina event även om man inte kan fysiskt träffas. En del koncept fungerar riktigt bra och jag har testat några. 

Zwift har under en längre period arrangerat olika tävlingar via sin plattform. Det är nästan som att tävlingscykla på riktigt, men det är ingen motvind och det finns ingen risk för att man kör omkull i kurvorna. Cykling i den virtuella verkligheten är ett alternativ, inte minst i coronatider och det har många upptäckt. Bl a har svenska cupen i zwiftcykling genomförts under våren. Det som är med zwift är att man kan tävla mot cyklister i hela världen. Man kan tävla mot världseliten och samtidigt sitta hemma i en källare i Skogås. Det är även ett utmärkt sätt att vänja sig vid att tävla om man har lite utmaningar med tävlingsnerverna.  

Även Strava har hängt med i den snabba utvecklingen och många använder deras plattformar för arrangera anpassade lopp. Jag har varit med på Aktivitus och Cellexirs arrangemang “TT SERIES by Cellexir Endurance & Aktivitus“, ett cykellopp där man fick välja tempo eller linjecykel. Loppen genomfördes under fyra helger på raken där man fick köra fyra olika segment på Strava. Man fick själv välja när man genomförde “loppet” under helgen och hur många gånger man ville köra. Distanserna varierade alt från 19 km till 180 km. Resultatet rapporterades genom att man gjorde sina resultat publika och att resultatet syntes på segmentet.

Ett annat kul lopp som jag följde på distans var Quarantine Backyard Ultra* som arrangerades av Personal Peak. Det var ett gratis lopp som kördes av löpare över hela världen. Man hade två olika möjligheter att delta; På löpband hemma eller genom att man sprang en loop runt sitt hem. I båda fallen behövde man vara uppkopplad via Zoom och en webbcamera för att kunna interagera med andra löpare. 2400 löpare startade i loppet och bästa svensk var Anna Carlsson. Anna sprang en upplogad rundbana på isen på Torne Träsk och kom trea i loppet då hon sprang i 45 timmar vilket ger en sträcka på över 30 mil.

*Ett backyardlopp går ut på att man springer en sträcka på 6.706km/4.167miles och man startar varje timme och så länge man kommer i mål inom timmen så är man med i loppet.

Under våren sprang jag även Wings for Life som normalt brukar genomföras både virtuellt och på en bestämd rundbana. I år valde man att ställa in det “fysiska” loppet och att löparna fick välja själva var de skulle springa. Även detta lopp genomförs över hela världen och i år deltog över 77.000 löpare. I Sverige startade vi kl 13:00 och jag valde (inte helt taktiskt) att springa i olika loopar där jag bor vilket ger ganska många höjdmetrar. Loppet går ut på att en virtuell bil startar efter 30 minuter och den jagar sedan löparna och ökar takten allt eftersom tiden går. Distansen är därför inte förutbestämd utan det gäller att komma så långt som möjligt innan bilen kommer i kapp. De har en speciell app som man loggar in sig på och som följer en under loppet. I hörlurarna får man dels höra hur långt man sprungit men också hur långt bakom bilen är. Riktigt kul lopp som gör det möjligt för alla att delta. Inte nog med det – 100% av alla intäkter går dessutom oavkortat till ryggmärgsforskning för att hitta ett botemedel mot förlamande ryggmärgsskador! Vinnarna i år blev Michael Taylor (GBR) (69,9 km) och Nina Zarina (RUS) (54,2 km).

Det ska bli spännande att fortsatt följa utvecklingen och testa nya koncept där tävlingsarrangörerna använder sig av olika digitala verktyg framöver och jag har redan nu bestämt mig för att vara med på New York marathon digitalt. Ett helt gratis arrangemang som arrangeras via Strava.

Har ni tips på fler trender inom digitalisering och träning och tävling så mottages alla tips tacksamt :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *