80 dagarFamiljen

Dag #10 – De små äventyren

Allt sedan jag var liten har jag gjort små vandringar. Dvs gett mig ut på små äventyr för att få energi. Det har varit allt från att packa en ryggsäck och ge mig ut i skogen till att springa vilse med flit. Det är något viss med att inte ha helt kontroll och få upptäcka nytt och känna att man är på upptäcksfärd. Många gånger behöver man inte ge sig i väg så långt utan äventyret finns runt knuten.

Idag tog Milton och jag pendeln ner till Hemfosa för att springa tillbaka till Tungelsta via Sörmlandsleden. Visserligen inte att nytt äventyr men ett sätt för oss att komma iväg och få vara i skogen ett par timmar tillsammans. Ibland undrar jag om vi glömt bort hur det är att vara i nuet och uppleva äventyren i vardagen. Vi måste resa iväg. Vara på en annan plats. Det känns så oerhört onödigt när äventyret är bara runt knuten. 

Jag inser samtidigt genom att skriva det att jag själv gärna reser och då ibland långt bort. Det kommer jag nog alltid uppskatta men jag kommer göra det mer sällan. Det är inte längre lika enkelt att boka en flygresa för jag tänker på de oerhörda konsekvenserna som det har på vår planet. Jag har haft långa och intensiva diskussioner med min vän Martin Hedberg om detta. Följ gärna hans blogg och framförallt läs hans bok Extremt Väder. En oerhört vacker, informativ och skrämmande bok om konsekvenserna av extremt väder. 

Det jag har landat i är att jag gör det jag kan. Jag odlar egna grönsaker, jag cyklar och springer till jobbet, byter ut min bil till en hybrid, jag reser inte i “onödan” (även om jag tex åker utomlands ibland). jag försöker köpa naturmaterial, vara rädd om mina saker, renovera framför köpa nytt osv. 

Så tillbaka till huvud ämnet för dagens blogginlägg, de små äventyren. Man behöver faktiskt inte alltid åka långt. Tälta på tomten, paddla kajak, bada i en ny vik, spring nya stigar, cykla en annan väg till jobbet m.m. Lär dig hitta äventyret i vardagen så kommer behovet av de långa resorna minska och vår miljö kommer att må så mycket bättre. 

Och du behöver faktiskt inte ta bort allt. Sätt dig ner och tänk på vad du kan göra annorlunda. Hur kan du förändra ditt förhållningssätt? För om alla gör något så kommer effekten bli så mycket större. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *