Endurance PTSwimrunTävlingarTräningTriathlon

Inför Loftahammar Endurance Day

Den 5:e augusti ska jag och Niklas tävla ihop i Loftahammars Endurance Day, LED. Det ska bli superkul och samtidigt lite spännande då min förhoppning är att vi kommer att komplettera varandra bra och dessutom har kul under förberedelserna och under loppet.

För att kunna förbereda oss på bästa sätt så tog jag tillfället i akt att intervjua Mattias Evald, en av männen bakom LED. (Detta blogginlägg kommer även att publiceras som en artikel på Alltomswimrun.)

Mattias Evald
Foto: Kristina Westring

OM LED

Mattias kan du inte berätta lite  om dig själv och hur det kommer sig att du var med och startade LED

 Efter en 40årskris med en svensk klassiker i bagaget blev det en utmaning i att slå ihop tre av klassikerdelarna till triathlon. Jag blev lurad av min kära kusin Magnus Dyborn att en triathlon var inget problem. När vi senare bestämt oss för att köra en triathlon visade det sig att han hade olympisk distans i tanke och det enda jag kände till då var Kalmar Triathlon. Jag backade inte från mitt beslut att satsa på Kalmar så det var bara för min kusin att acceptera och öka träningsdosen. Under träningen mot Kalmar Triathlon 2008 kom vi i kontakt med den då något galna utmaningen ÖtillÖ. Jag tvekade till distanserna på ÖtillÖ men, jag tror det var 2011, bestämde vi, jag och min kusin,  oss för att köra. Snopet nog så var det första året som ÖtillÖ blev fulltecknat. I något lättad sinnesstämning sa jag på skoj att, – Jag fixar en egen tävling. Det blev som en affirmation och orden upprepades gång på gång i min hjärna. Platsen var självklar då jag spenderat mycket tid i Loftahammar och Tjust skärgård under min uppväxt  och namnet på tävlingen skulle ha med uthållighet att göra, Endurance. Jag ville att det skulle vara som Ironman, en heldagsutmaning. Det blev helt enkelt Loftahammar Endurance Day, LED,  som vi snackade lite löst om.

2012 när Kalmar Triathlon blev Kalmar Ironman ville jag satsa på ett personligt rekord och efter en väldigt bra insats var jag nöjd med Triathlon, kände helt enkelt att jag gjort mitt i den världen. Med detta beslut så fattades att annat beslut och under hösten 2012 började planerna smidas, kontakter tas och 2013 körde vi den första testtävlingen med 10 deltagare.

led2016web-167
Foto: Kristina Westring

Vad skiljer LED från andra swimrunlopp?

Det är inte många race som kan fira sitt 5 års jubilee i år och jag tycker att det är väldigt roligt att vi var tidigt ute med LED. Men det säger ju egentligen ingenting. Det som ska skilja oss från andra är helt enkel att vi skall erbjuda en av de bästa tävlingarna och upplevelserna med LED. Tidigt under planeringen var målet att skapa den ultimata tävlingen som jag själv skulle vilja delta i. Jag funderade väldigt mycket på de små detaljerna som är viktiga för mig och det tror jag är en sak som  vi sticker ut med, de små detaljerna som överraskar.

Miljön är fantastisk och Tjust norra skärgård anses av väldigt många som den vackraste i Sverige. Öarna vi rör oss över är till stor del bebodda året runt och att kunna visa en så unik miljö med levande skärgård mitt i högsommaren är fantastiskt.

37 km löpning och 9 km simning är en utmaning utöver det vanliga. Analyserar man tiderna på de olika momenten får man nästan en 50/50 uppdelning (i tid) oberoende på hur snabba de tävlande är. Att vi sedan avslutar racet med världens bäst markerade simavslutning över Vivassen med 1100 meter simning innan målgång är helt unikt, så vitt jag vet, bland alla de tävlingar som florerar idag.

Vi vill ge en upplevelse utöver det vanliga, An experience like no other, och jag hoppas att vi i mångt och mycket kan göra det. Hur många tävlingar delar ut en PreRace T-shirt till exempel? Eller serverar hemgjord äppelpaj med vaniljsås och flädersaft på en energistation och stekt abborre med remouladsås på en annan? Undrar vad jag ska hitta på i år?

Hur många tävlande brukar det vara och brukar loppet bli fullt?

 Från 10 deltagare 2013 till förra årets antal på 150 deltagare. Förra året var det fullt och i år har vi utökat antalet platser till 200 personer, 100 lag. Jag hoppas att vi kan stå oss starka i konkurrensen som råder idag. När vi startade 2013 fanns det ca 10 tävlingar i Sverige och idag finns det över 250 tävlingar runt om i världen. I hård konkurrens tror jag att vi kommer att vara 200 tävlande i år. Hälften av platserna är fyllda till dags datum så än finns möjligheten att anmäla sig.

led2016web-134
Foto: Kristina Westring

Samarbetar ni med något annat lopp?

 Nja, inget direkt samarbete. Vi kör ju ett lopp i loppet, Hasselö Challenge med 25 km löpning och 5 km simning Vi planerar också att köra ett race i år på 8 km löpning och 1400 m simning, Vivassen Around Swimrun Style.  VASS kommer att vara öppet för alla från 12 år och uppåt och valet är fritt att köra ensam eller i par om man är äldre än 15 år. Vi har även tät kontakt med Jonas Augustsson i Västervik som ligger i startgroparna för att skapa ett lopp där men inget närmre samarbete, än. Jag får väl säga att vi samarbetar med oss själva eftersom vi i år kör 3 olika lopp med olika distanser.

Har ni några andra samarbeten som man får tillgång till om man är anmäld till LED?

 Vi samarbetar med bland annat med ORCA, ON running och Freeswimmer. I samband med tävlingen och andra aktiviteter tex våtdräktstest/skotest så förekommer det rabatter på deras produkter. I höstas körde vi ett Simcamp med Freeswimmer och planerar att köra ett simcamp i mars igen där vi kommer ge rabatt till LED deltagare.

led2016web-78
Foto: Kristina Westring

FÖRBEREDELSER INFÖR LED

Hur skulle du rekommendera oss att träna inför loppet? 

Dedikerat med kvalité och kontinuitet. Loppet är nästan ett fullängdsmarathon med delar i obanad terräng och med 9 k simning är det inget man gör utan förberedelse. Om man vill gå i mål med hedern i behåll vill säga.

Att simma långa sträckor i öppet vatten och att träna på att navigera är ett måste. Vi har den kanske bäst markerade banan, både på land och i vattnet, men även om markeringarna ligger ganska tätt så är det svårt att se från vattenytan. Jag brukar säga till de som frågar att ge er inte bara ut och simma när det är plattvatten och bra sikt. Ge er ut och simma när det är sämre/dåligt väder för att få en känsla för de dåliga förhållandena. Som vid all öppetvattensimning, tänk på säkerheten, se till att du får med dig någon i båt som kan hjälpa till om olyckan är framme.

Eftersom löpningen bitvis är tuff så gäller det att träna styrka i sin löpning. Att ge sig ut i obanad terräng är inte bara ett måste utan också fantastiskt roligt och berikande för kropp och själ och dessutom bra för löputvecklingen.

Min egen reflektion av det Mattias säger är att Niklas och jag kommer behöva öva mycket på vårt samarbete, i och ur vattnet. Det är många olika delsträckor och vi kommer tjäna mycket tid på att vara samspelta och hjälpa varandra. Vi behöver även förbereda oss bra genom att läsa in banan samt öva på att Niklas navigerar då han är en mycket starkare simmare och där jag ligger bakom tätt på hans skor och bara fokuserar på att hålla samma takt och vara så snabb som jag bara kan. När vi springer så behöver jag öva på att hitta snabba och bra vägar som Niklas bara kan följa. Han ska kunna slappna av när vi springer och bara lita på att jag hittar och sätter mina fötter rätt. Det kommer bli många mil utmed Sörmlandsleden och i obanad terräng 🙂

Vilka är de svåraste momenten i loppet? 

 Oj, det är nog beroende från team till team. Personligen tycker jag att tanken på att när vi går i vattnet på Hasselö och har 4 km simning och 4 km löpning kvar innan målgång är en tanke som måste bearbetas om och om igen innan jag kommer dit. Jag är en sämre simmare än löpare och givetvis är det tvärtom för de som simmar riktigt bra. Tanken på att springa 33 km innan det är dags för avslutningens 4/4 kan inte vara för negativ, då blir inte upplevelsen så bra under dagen.

Rent generellt tror jag att löpningen på Hasselö upplevs som ganska tuff. I år har vi kortat av den löpningen något (förlängt andra löpningar) och vi har 2 vätske energistationer där Backens station bjuder på dusch för den som vill friska upp sig.

Förra året hade någon illvillig person tagit ner banmarkeringen på en 500m lång sträcka så det ställde till lite problem men banmarkeringen är annars absolut inget att oroa sig för. Det svåra momentet har vi försökt att eliminera.

Här måste vi vara väl inlästa på bansträckningen. Vi kan inte bara förlita oss på snitslar utan ansvaret ligger på oss att hitta. Vi behöver dessutom ha tränat både korta och längre simningar ihop. 

Hur ser säkerheten ut kring LED? 

 Vi jobbar med hög säkerhet under loppet. Vi har en genomarbetad krisplan med ett tydligt kommunikationsflöde som vid eventuell händelse skulle leda till ett snabbt omhändertagande. Vi har akutbil stående i Loftahammar, kontinuerlig kontakt med SSRS, Svenska Sjö Räddnings Sällskapet,  och minst 1 läkare ute på banan. Vi samarbetar med Sjöassistans, Johan Rindmyr på Hasselö, som ställer upp från morgon till kväll ute på banan och har med sig läkaren på sin båt. Antalet säkerhetsbåtar kan aldrig bli för många men jag tycker att vi har en god täckning på simsträckorna. Första hjälp finns vid varje vätska/energi station så det är aldrig långt bort till hjälp.

Tävlingen sker i högsäsong med mycket båtar i trafik. Vi har lagt så många simsträckor som möjligt på så säkert vatten som möjligt och i de fall där vi korsar farleder ser vi till att ha extra mycket båtar, väl markerad bana och väljer kortaste väg att simma. Vi går också ut med information om loppet till båtägare dagarna innan och har info liggande på macken, ICA, turistbyrån, marinorna mm för att upplysa allmänheten.

Jag vill faktiskt passa på att tacka alla funktionärer, både på land och på vattnet, för all hjälp vi får under dagarna. De är en stor del av den positiva upplevelsen LED bjuder på.

Säkerhet i ett lopp är A och O. Detta är en hobby och i alla fall jag är mycket säkerhetsmedveten när jag kör lopp. Är olyckan framme så måste man kunna lita på att hjälpen finns nära. 

Vilken utrustning är vanligast och vad skulle du rekommendera?

 Våtdräkt är obligatoriskt, dolme och paddlar tillåtna. Övrig flythjälp ska vara “fast”, innanför dräkten/strumpor/calfs. I och med att vi har en del långa löpningar så tycker jag att en dräkt som ventilerar bra är ett måste. Samtidigt har vi ett par tre långa simningar över exponerat vatten som vid fel vindar och strömmar lätt blir uppåt 5-10 grader kallare än övriga simsträckor så det gäller att ha en bra isolerande våtdräkt. Vad gäller skor så gäller det prova ut sina favoriter och inte lyssna så mycket på andra. När det gäller landsvägslöpning har alla sina favoriter och gärna egna preferenser varför just deras skor är bättre an alla andra. När vi kommer till swimrun så räcker det med att en sko har lite lägre våtvikt än en annan för att det ska räcka och bli den skon alla ska ha. Jag rekommenderar att alla hittar sin personliga favorit även inom swimrun precis som vid landsvägslöpning. Jag säger lite som Bernt Johansson men omvandlat till skor. ” Det handlar inte så mycket om vilken cykel du har, det handlar om hur vältränad den är som sitter på cykeln.

Niklas har en dräkt från Zone3 som han köpt på TriSpot/SurfSpot och den kommer bli perfekt. Jag har en Head Aero som jag hoppas kommer bli bra. Nertill blir det kompressionsstrumpor med liggunderlag under som gäller för mig samt mina älskade iRock från VJ. Vi får se vad vi hittar för bra lösning till Niklas under våren.  

Hur är det med näring under loppet? 

 Precis som förra året planerar vi för att tillfredsställa alla deltagare. Vi använder Enervit och Cliffbar som basenergi med Enervits dryck och gel och Cliffbar energibars. Som komplement till detta finns det frukt och godis (salt och sött) på många stationer. I slutet av banan, från Hasselö, serveras även Coca Cola som toppas med Kaffe på Tättö.

Utöver detta serveras hembakad äppelpaj, vaniljsås och flädersaft på Björkö samt smörstekt abborre med remouladsås på Rågö.

Liksom tidigare år satsar vi på att all energi skall räcka till alla på alla stationer. I praktiken betyder det att om alla skulle ta Enervit Gel på en station så kommer det att räcka till alla. Förra året fick vi väldigt mycket energi över på alla stationer men vi tar hellre den problematiken än att stå utan energialternativ till de tävlande. Givetvis kan vi inte tillgodose alla önskemål i utbud, det är omöjligt att lösa men möjligheten finns att ha egen langning på de ordinarie stationerna om man vill.

Skönt att veta att det finns tillräckligt med näring under loppet så man slipper släpa med oss. Ev behöver jag komplettera med lite glutenfrinäring. Det löser sig när vi närmar oss 🙂

led2016web-122
Foto: Kristina Westring

Hur ser det ut med boende i anslutning till LED?

Loftahammar är en liten ort så möjligheten till boende är begränsat. Tättö Havsbad har fina stugor att hyra ut och den möjligheten finns även på Hallmare havsbad och i Bjursund. Både Tättö, Hallmare ochBjursund har fina campinganläggningar. Det finns gästhamnar för den som vill ta med sig båten. Turistinformationen i Loftahammar har information om övriga boendealternativ och för den som vill finns ju även möjligheten att bo på hotell i Västervik. Det tar inte längre tid än 45 minuter att ta sig mellan Västervik och Loftahammar.
All information och länkar finns på vår hemsida och det går givetvis att höra av sig per mail till oss.
Jag har själv spenderat barndomen i Västervik och älskar Loftahammar. Får se vad Niklas och jag väljer att göra ang boende före och efter loppet. 
NÄSTA STEG
Nu vet vi lite mer om loppet och nu blir nästa steg att planera och identifiera vad vi behöver jobba på och hur vi gör det på bästa sätt. Det ska verkligen bli superkul och samtidigt spännande och jag längtar till den 5 augusti. Jag kommer fortsätta skriva om uppladdningen inför LED ni kommer kunna följa det både här på bloggen och på Alltomswimrun. Har ni frågor så vet ni att jag älskar frågor så skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail till camilla@inoo.se så lovar jag att återkomma till dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *